The Department of Education Building, Sydney

The Department of Education Building, Sydney

The Department of Education Building located in Sydney’s CDB, was designed by the acclaimed architect George McRae, who was also responsible for the design of Sydney’s famous Queen Victoria Building.

Constructed in 1914, the building is characterised by Edwardian Baroque design elements which are rarely found in Australian architecture. Almost a century after the building’s construction, Remedial Building Services were engaged to perform restoration works including:

  • Removal of bonded asbestos sheeting from the roofing
  • Removal of concrete which had begun to pull away from the concrete slab
  • Correction of falls to the concrete slab
  • Application of a torch-on membrane waterproofing system
  • Removal of copper flashings
  • Reinstallation of flashings to prevent water ingress
  • Removal of window beading and replacement of appropriate solution

The Rectification Process

The rectification began on the rooftop of the building, where asbestos removal specialists removed the faulty membrane containing bonded asbestos. During this stage of the rectification, Remedial worked with building management to implement extensive measures to protect employees and the general public from any exposure to asbestos particles. Once all asbestos affected materials had been safely disposed of, the Remedial team installed a new torch-on membrane to the roof and parapet in order to prevent the ingress of water into the building.

After the roof was completed, specialist staff with extensive heritage rectification experience repaired and replaced all copper flashings and window beading.

This rectification project was completed to the satisfaction of the building management, with minimal if any impact on the occupants of the building. The high quality work provided by Remedial enhanced the waterproofing and structural integrity of the building while maintaining all the requirements of a heritage listed building. These works will allow the building to remain structurally sound and visually spectacular for many years to come.